Extra's bij ivf: werken ze wel?

Veel wensouders die het niet lukt zwanger te worden, nemen hun toevlucht tot ivf. 

Maar ook dat biedt geen garantie op een kind. Buitenlandse ziekenhuizen en privéklinieken adverteren met technologieën die de kans op een gezonde ivf-baby zouden vergroten. Maar werken die zogeheten ‘add-ons’ wel?

Sinds in 1978 de eerste reageerbuisbaby werd geboren, is de gang naar de embryoloog bijna vanzelfsprekend geworden voor mensen die tevergeefs proberen op de natuurlijke manier zwanger te worden. Maar wat begon met basale bevruchting van een eicel in een petrischaaltje, is vandaag de dag uitgegroeid tot big business.

Niet elke ivf-behandeling resulteert direct in een zwangerschap. Statistisch gezien is dat ongeveer één op vier. “Eigenlijk niet eens weinig”, stelt klinisch embryoloog Sebastiaan Mastenbroek. “Als twee gezonde jonge mensen op het juiste moment in de cyclus seks hebben, is de kans op een zwangerschap gemiddeld óók maar zo’n twintig procent. Toch willen wij graag dat ivf-behandelingen succesvoller zijn dan dat, want ze zijn belastend voor de patiënt.”

Lees verder/Bron: https://www.amc.nl/web/nieuws-en-verhalen/verhalen/community/extras-bij-ivf-werken-ze-wel.htm?fbclid=IwAR0tLRwjuHNQfIBmDBpXNiWdc3IRbiRfe2Dj59EjKoJcF0KWMdYMJFglo-A