Commissie: minister De Jonge handelt in strijd met wet over spermadonoren

Commissie: minister De Jonge handelt in strijd met wet over spermadonoren

Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) handelt in strijd met de wet als hij traceerbare spermadonoren alsnog anoniem laat worden. Dat schrijft een onderzoekscommissie die is ingesteld door het ministerie zelf.

De commissie is kritisch over de uitvoering van de wet uit 2004 die kinderen van spermadonoren recht op informatie over hun verwekker geeft. Volgens de commissie is het niet zeker dat alle kinderen die daar recht op hebben, ook daadwerkelijk de informatie zullen krijgen.

Nieuwsuur berichtte in maart dat donoren die op voorwaarde van traceerbaarheid hun sperma doneerden, in de praktijk alsnog beroep konden doen op anonimiteit. Het gaat hier om donoren van vóór 2004, toen anoniem doneren nog mocht.

Minister De Jonge had dit nooit mogen toestaan, zeggen de onderzoekers. "Het is in strijd met de wet dat bekende donoren naar anonimiteit switchen", legt projectleider Nicolette Woestenburg van onderzoekbureau Pro Facto uit. "En dat als de donor geheimhouding wil, de gegevens uit het register worden gehaald, mag ook niet."

Lees verder/Bron: https://nos.nl/nieuwsuur/artikel/2286864-commissie-minister-de-jonge-handelt-in-strijd-met-wet-over-spermadonoren.html

 


Afdrukken