Opleiding / Registratie

Opleiding tot arts Voortplantingsgeneeskunde

In veel klinieken zijn artsen Voortplantingsgeneeskunde een belangrijke factor voor patiënten in een fertiliteitstraject. Zowel bij diagnostiek als bij behandeling van subfertiliteit, van OFO t/m ICSI, heeft de arts Voortplantingsgeneeskunde een belangrijke rol. Om ook in de toekomst die rol te kunnen blijven vervullen zijn de Vereniging van Fertiliteitsartsen (VVF) en de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (NVOG) overeengekomen dat goed geschoolde artsen Voortplantingsgeneeskunde van groot belang zijn. Om hieraan bij te dragen is in samenspraak een opleidingsplan tot stand gekomen.

Het betreft geen RGS erkende vervolgopleiding en de artsen VPG zullen ook na het volgen van de opleiding tot arts Voortplantingsgeneeskunde in de toekomst geen eindverantwoordelijkheid krijgen. De gynaecoloog-subspecialist Voortplantingsgeneeskunde is eindverantwoordelijk en is beschikbaar voorpassende supervisie aan de arts VPG in de dagelijkse praktijk. Onder supervisie wordt in dit geval een actief leidinggevende rol bedoeld. De subspecialist-gynaecoloog is in huis tijdens werktijden en tijdens diensturen in het weekend bereikbaar. De samenwerking is te kenmerken als taakdelegatie.

Deze opleiding waarborgt dat artsen Voorplantingsgeneeskunde een vastgesteld minimumniveau van kwaliteit hebben. Na het succesvol doorlopen van het opleidingsplan kan de arts Voortplantingsgeneeskunde in opleiding bij de opleidingscommissie van de VVF een aanvraag doen voor het keurmerk vanuit de VVF. Om dit keurmerk te behouden zal de arts Voortplantingsgeneeskunde elke vijf jaar zich moeten her-registreren.

Om als kliniek in aanmerking te komen voor het aanbieden van de opleiding dient in ieder geval een IVF-centrum met IVF-laboratorium of een IVF-transportcentrum aanwezig te zijn, dient er een subspecialist Voortplantingsgeneeskunde aanwezig te zijn, dient er voldoende aanbod fertiliteitspatiënten te zijn om de gestelde streefgetallen te behalen en dient er voldoende supervisie voor de arts-VPG in opleiding te zijn.

De opleidingscommissie VVF is in alle gevallen eindverantwoordelijk voor de opleiding maar zal de opleiding in nauwe samenwerking met de NVOG, pijler Voortplantingsgeneeskunde, vormgeven en verzorgen.

Voor contact met de opleidingscommissie VVF stuur een e-mail aan: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

Het opleidingsplan is toegankelijk voor leden van de VVF en te vinden op de ledenpagina van de website.

BELANGRIJIKE MEDEDELING! De opleiding gaat van start! Voor vragen of aanmelding, neem contact op met de opleidingscommissie via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

 

 

Over de VVF

De fertiliteitsartsen in Nederland spelen anno 2019 een grote rol in het traject van diagnostiek en behandeling van onvervulde kinderwens, verminderde vruchtbaarheid en vruchtbaarheidsbehoud. De vereniging is in 1997 opgericht door en voor artsen die werkzaam zijn in de voortplantingsgeneeskunde.

Secretariaat VVF

Mevr. M. (Merel) Hartog
Zaanweg 119A
1521 DS Wormerveer
info@fertiliteitsartsen.nl
075-6476375