Wat is een fertiliteitsarts

Als zwanger worden niet lukt, kan de huisarts doorverwijzen naar een fertiliteitsarts. Wat doet deze en hoe word je een fertiliteitsarts?

‘Fertiliteit’ betekent vruchtbaarheid. Een fertiliteitsarts (of arts voortplantingsgeneeskunde) is een gespecialiseerde arts die werkt in een vruchtbaarheidskliniek of op de polikliniek fertiliteit van een algemeen ziekenhuis. Een fertiliteitsarts zal onderzoeken wat de reden is waarom er nog geen zwangerschap is ontstaan. Er wordt bijvoorbeeld onderzocht of er een eisprong plaatsvindt, de eileiders open zijn en de zaadkwaliteit in orde is. Nadat de onderzoeken zijn afgerond, zal de arts bespreken wat de kansen zijn om op een natuurlijke manier zwanger te worden en of de kans op een zwangerschap met behulp van een vruchtbaarheidsbehandeling verbeterd kan worden. Er worden tips en adviezen gegeven om de kans op een (gezonde) zwangerschap te vergroten. Bij vervolgstappen na een eerste intake door fertiliteitsarts of gynaecoloog, zoals een fertiliteitsonderzoek of vruchtbaarheidsbehandeling, word je in de ideale situatie het hele traject begeleid door een (vaste) fertiliteitsarts. Deze heeft tijdens het traject nauw contact met andere specialisten, zoals seksuologen, urologen, gynaecologen, maar ook de andere disciplines binnen het fertiliteitsteam, zoals de verpleegkundigen, analisten en embryologen.

Het vakgebied van een fertiliteitsarts en dat van een gynaecoloog overlappen en kruisen elkaar, maar er zijn verschillen. Een gynaecoloog is een arts die gespecialiseerd is in ziekten en klachten rondom de vrouwelijke geslachtsorganen in het algemeen. Het gaat dan onder andere om ziektes aan de geslachtsorganen, seksuele problemen, incontinentie of een afwijkende menstruatiecyclus. Een gynaecoloog begeleidt daarnaast zwangerschappen en bevallingen waarbij er een medische indicatie is, zoals een meerlingenzwangerschap, een stuitligging of een vroeggeboorte. Fertiliteitsstoornissen zijn ook een onderdeel van het vakgebied van een gynaecoloog, maar zijn of haar werkgebied is dus een stuk breder.

Een fertiliteitsarts houdt zich vooral bezig met vruchtbaarheidsproblemen, dat is zijn of haar specialisatie. Na de basisopleiding tot algemeen arts, krijgt de fertiliteitsarts een opleiding binnen de voortplantingsgeneeskunde op de werkvloer. De VVF heeft in het verleden criteria opgesteld waaraan een geregistreerde fertiliteitsarts moet voldoen om de vastgelegde titel arts Voortplantingsgeneeskunde VVF te mogen voeren. Inmiddels is er een geprotocolleerd opleidingsplan door de VVF en NVOG geschreven voor nieuwe fertiliteitsartsen in Nederland.

Klik hier om een fertiliteitsarts te zoeken.

 

Over de VVF

De fertiliteitsartsen in Nederland spelen anno 2019 een grote rol in het traject van diagnostiek en behandeling van onvervulde kinderwens, verminderde vruchtbaarheid en vruchtbaarheidsbehoud. De vereniging is in 1997 opgericht door en voor artsen die werkzaam zijn in de voortplantingsgeneeskunde.

Secretariaat VVF

Mevr. M. (Merel) Hartog
Zaanweg 119A
1521 DS Wormerveer
info@fertiliteitsartsen.nl
075-6476375